CZ
Hledat

Vysokoškoláci poměřili své síly v disciplínách TFA

TFA simuluje zásahovou činnost hasičů v zásahovém oděvu za použití hasicího přístroje jako zátěže.

Ve čtvrtek 13. října 2022 se v areálu kolejí VŠB TU v Ostravě po roce opět soutěžilo o nejtvrdšího hasiče a nejtvrdší hasičku mezi vysokoškoláky. Otevřené akademické mistrovství ČR v disciplínách TFA se uskutečnilo pod záštitou náměstkyně primátora města Ostravy Mgr. Andrey Hofmanové, Ph.D. a za finanční podpory Národní sportovní agentury a České asociace akademických technických sportů. Tradičním pořadatelem akademického šampionátu byl Studentský klub požárního sportu ve spolupráci s VŠB TU Ostrava, konkrétně Fakultou bezpečnostního inženýrství, a za podpory SH ČMS, HZS MSK, ČAATS a statutárního města Ostrava. V příjemném říjnovém počasí se v areálu kolejí představilo více než 100 závodníků a závodnic z vysokých a středních škol z České republiky i Slovenska.

Trať byla jako obvykle postavena pro paralelní běh dvou závodníků a rozdělena na 4 úseky. Časy z jednotlivých úseků se pak sčítaly. Na prvním úseku čeká na závodníky běh s požárními hadicemi a jejich následné sbalení. Druhý úsek zahrnuje hammerbox (údery palicí nahoru a dolů), průběh tunelem se závažím, přemístění 80kg figuríny a překonání bariéry. Ve třetím úseku závodníci postaví žebříky, vylezou na konstrukci z lešení a následně vytáhnou na konstrukci do výšky 20 kg břemeno. Po slezení dolů následuje zapojení proudnice na tzv. monitor. V posledním úseku čeká na závodníky výběh 13 pater výškové budovy. V soutěži jednotlivců se musí každý závodník vypořádat se všemi úseky závodu samostatně. Ve štafetě má každý člen štafety na starosti jen jeden ze zmíněných úseků.

Mezi muži se z titulu akademického mistra ČR v Ostravě radoval Maroš Bošela (VŠB – TUO) s celkovým časem 4:05,99 s. Na stupních vítězů jej doprovodili druhý Ondřej Rybníkář (VŠB – TUO) se součtem časů 4:06,10 s a třetí Daniel Vrba (SPŠ a SOŠGS Most), jehož výsledný čas byl 4:15,61 s.

Mezi ženami se z vítězství radovala Petra Čaganová (UPOL) s časem 5:17,25 s. Druhé místo vybojovala Gabriela Martynková (Ostravská univerzita) s výsledným časem 5:44,97 s a bronzovou medailistkou byla v Ostravě Marie Tarantová (Univerzita obrany) s časem 6:05,47 s.

Štafetu mužů ovládl domácí tým VŠB – TUO (4:13,57 s) před stříbrnou štafetou SPŠ Hranice (5:00,45 s) a třetí štafetou Žilinské univerzity (5:06,98 s). Ženské štafetě kralovaly závodnice Střední zdravotnické školy Hranice (5:52,65 s). Stříbro vybojovala štafeta Univerzity Pardubice B (6:27,18 s), bronz pak získal tým žen reprezentující VŠB – TUO (6:40,98 s).

Kompletní výsledky z Otevřeného akademického mistrovství ČR v disciplínách TFA naleznete ke stažení vpravo.