CZ
Hledat

Jednání EUSA a Seminář EUSA-FISU 2024

V termínu 10. – 13. října se v italském Salernu konalo Shromáždění EUSA a Seminář EUSA-FISU 2024. Těchto dvou akcí, které se vůbec poprvé konaly souběžně ve stejném termínu a na jednom místě, se zúčastnilo více než 100 delegátů členských organizací EUSA a FISU, včetně nejvyšších představitelů evropské i světové univerzitní federace, a také členové Technické komise EUSA či členové organizačních výborů nadcházejících evropských univerzitních šampionátů, které jsou na programu v roce 2025.

Své zástupce měla v Itálii také Česká republika, kterou zastupovali Ivana Ertlová, předsedkyně České asociace univerzitního sportu a manager České asociace akademických technických sportů, která působí zároveň také jako viceprezidentka EUSA a předsedkyně Technické komise EUSA, a Dušan Vystavěl, technický delegát pro orientační běh.

V rámci tohoto duálního setkání se prostřednictvím podrobných prezentací projednávala různá témata, zaměřená např. na oblasti marketingu, dobrovolnictví na mezinárodních univerzitních akcích, dodržování protokolárních pravidel při zahajovacích, závěrečných a medailových ceremoniálech aj., a nechybělo ani představení FISU Zimních světových univerzitních her v italském Turíně (13. – 23. leden 2025) a FISU Letních světových univerzitních her v německém  regionu Porýní – Porůří (16. – 27. července 2025).

Zúčastnění delegáti také byli informováni o připravovaných Evropských univerzitních hrách 2026, které bude hostit právě italské Salerno, a také o plánech pro Evropské univerzitní hry 2028 (Split; Chorvatsko) a 2030 (Granada; Španělsko).

Důležitou součástí programu byly i informace o chystaných evropských univerzitních šampionátech v nadcházejícím roce 2025. Přehled aktuálně naplánovaných evropských univerzitních mistrovství je k dispozici na webu EUSA. Univerzitní soutěže, napříč celým světem, patří k velmi vyhledávaným akcím, které jsou vyvrcholením pro všechny sportující studenty i jejich pořadatele, a účast na nich je považována za prestiž.

Po vyslechnutí jednotlivých prezentací a jednání Technické komise EUSA pak Ivana Ertlová komentovala úroveň činnosti následovně: „Sportovní soutěže evropského i světového charakteru jsou důležitou součástí studentského života. Velmi mě těší, že v posledních letech úroveň všech sportovních akcí pod hlavičkou EUSA i FISU roste. A to jak z pohledu organizačního, tak z hlediska sportovních výkonů, které studenti předvádí. Společná jednání EUSA a FISU jsou přínosem pro nás všechny, kteří se snažíme neustále pracovat na zlepšování našich sportovních akcí, nejen těch mezinárodních, ale i těch na národní úrovni, pro které mohou být i takto velké mezinárodní akce vzorem.“

Podrobnosti ze společného setkání delegátů EUSA a FISU v Salernu, včetně podrobností o projednávaných tématech, jsou k dispozici na stránkách EUSA.

Foto: facebook EUSA