CZ
Hledat

Čeští akademičtí střelci na OH v Paříži

Střelci odjíždí z OH bez medaile.

Olympijské hry v Paříži se pomalu chýlí ke svému konci. V jejich rámci se představili také akademičtí reprezentanti, současní i bývalí, napříč všemi sportovními odvětvími. Nechyběli ani sportovní střelci, kteří před startem her pomýšleli i na cenné kovy.

Nejblíže medailovému úspěchu byl Jiří Přívratský (ZČU Plzeň), který jako jediný dokázal projít z náročné kvalifikace až do finále. A to v disciplíně třípolohová malorážka na 50 m. V něm obsadil nepopulární „bramborovou“ 4. příčku těsně pod stupni vítězů. V průběhu soutěže se pohyboval dokonce i na 2. místě. O finální 4. příčce pak rozhodla nejméně stabilní položka vstoje, kde, jak sám sportovně přiznal, udělal Jiří Přívratský chybu při přípravě na položku, a jeho pozice tak nebyla nejstabilnější.

Bezprostředně po závodě pro svazový web prohlásil: „Zatím mě to moc netěší, jsem z toho trochu smutný, zároveň mám radost, že jsem se umístil relativně vysoko ve finále. Závod se rozhodnul v podstatě celý na stojáku, který nebyl úplně šťastný. Udělal jsem tam školáckou chybu u přestavby a hodně to ovlivnilo střílení vstoje. Určitě, přispěla k tomu i nervozita, spěchal jsem, abych měl dost času na nástřelné rány. Uvědomil jsem si to pozdě a už se s tím nedalo nic dělat. Jsem docela stresař, ty finálové soutěže si tolik neužívám. Jsem ale docela spokojený, jak mi dnes seděly polohy, z toho mám radost. Určitě se mi to podařilo lépe než včera v kvalifikaci. Pokusím se to doladit a zabojovat na dalších hrách. Nescházelo moc na to, abych se radoval. Bylo to relativně blízko, ale zároveň hrozně daleko. Průběžné výsledky jsem sledoval, ale nic moc to se mnou nedělá. Když jdu provést tu samotnou ránu, tak se soustředím jen na ten svůj proces, abych to udělal správně. V eliminaci už jsem byl klidný, věděl jsem, že na podium už se mi s největší pravděpodobností nepovede dosáhnout. Po první sérii vstoje jsem se hodně propadl, pak jsem se snažil ještě nahnat body, ale už to nestačilo. Věřím tomu, že to je dobrý výsledek. Ta konkurence byla obrovská, z finále mohl na první místo dosáhnout každý. Vlastně i z kvalifikace má všech 30 střelců schopnosti na to, aby tady vyhráli. Tím pádem je to určitě dobrý výsledek. Mám 4 roky na to se zlepšit do příštích OH.

Jiří Přívratský startoval také na hrách v Tokiu 2020, kde obsadil v malorážce 16. místo. Postupem do finále a celkovým 4. místem tak svou pozici z Tokia výrazně vylepšil.

Ve svém druhém individuálním startu ve vzduchové pušce na 10 m obsadil ostravský rodák 23. místo. Ve stejné soutěži smíšených týmů spolu s Veronikou Blažíčkovou (ZČU Plzeň) pak vybojovali v kvalifikaci 24. místo.

Veronika Blažíčková startovala kromě mixu také v individuální soutěži vzduchové pušky, ve které obsadila 34. místo. Výrazně lépe se jí ale vedlo v třípolohové malorážce na 50 m, kde sice zůstala před branami finálových bojů, ale 16. místo na olympijských hrách není pro mladou střelkyni z Plzně neúspěch.

„Jsem ráda, že to není úplný průšvih, ale nemůžu říct, že bych byla spokojená. Bylo tam pár zbytečných chyb a věcí, které mi úplně nešly, nevyšlo to tak, jak jsem doufala. Ale bojovala jsem. Nejvíc mě štve, že mi nešel klečák. Věřila jsem si na něj. Věděla jsem, že vstoje budu trochu slabší, takže jsem potřebovala střílet dobře klečák. Myslím si, že se to zlomilo tím pádem hned na začátku, potřebovala jsem dobře nastřílet vkleče a ještě by se s tím dalo pracovat. Takhle to ale bylo hrozně těžké. Stoják mi tolik neseděl. Je tu teplo a já mám starší oblečení, ale nechci se vymlouvat. Byl to můj třetí start na letošních hrách a určitě už to bylo lepší. Můj první start na olympiádě byl hodně nervózní, pak se to zlepšovalo. V malorážce to bylo už celkem v pohodě, dokázala jsem střílet tak jako normálně. Nebylo to dnes tolik ovlivněné nervozitou, jen to prostě nestačilo. Určitě jsem tu nasbírala zkušenosti, práce s nervozitou mi dala hodně a chci to přetavit do dalších závodů. Na podzim mě toho čeká ještě dost. Jsem zvědavá, jak se mi to povede uplatnit dál. Myslím si, že mi olympiáda dala hodně, i když se to tak nepovedlo.“

Do Paříže se vydal bojovat o olympijské medaile také další student ZČU v Plzni, pistolář Matěj Rampula. Jeho prvním vystoupením na OH byla kvalifikace ve vzduchové pistoli na 10 m, která nepatří mezi jeho nejsilnější disciplíny. Obsadil 23. místo a do finále nepostoupil. Kde ovšem cítil šanci na úspěch, byla disciplína rychlopalná pistole na 25 m, ve které mimo jiné získal zlato na Letních světových univerzitních hrách v Chengdu v loňském roce. Kvalifikace mu však nevyšla podle představ a v celkovém hodnocení obsadil 14. místo.

Matěj olympijskou atmosféru při závodě považoval za pozitivní zkušenost. „Čekal jsem, že budu víc nervózní, ale zvládal jsem to. Obecně byla olympiáda příjemná zkušenost. Nejsem zvyklý, že máme zvlášť na kvalifikaci diváky, na finále někdo bývá. Právě tohle si beru jako největší zkušenost. Mám vyzkoušené, že mi diváci nevadí. Dokážu je úspěšně ignorovat a dělat si to svoje.“ V posledních měsících byl Matěj několikrát ve finále světového poháru. „Doufal jsem ve finále i tady, ale v rychlopalce máme jenom 12 pokusů a když se jeden nepovede, tak finále už není,“ okomentoval své dojmy Matěj pro svazový web.

Akademiky již v listopadu čeká i další střelecký vrchol sezóny v podobě Akademického mistrovství světa, které bude v termínu 9. – 13. listopadu hostit indické hlavní město Nové Dillí. Nominace sportovních střelců na AMS se uzavře již 24. srpna.

Zdroj, foto: Český střelecký svaz