CZ
Hledat

1. - 2.05.2024

První soutěže AM ČR v požárním sportu se v Ostravě rozeběhly

Studenti ve sváteční den absolvovali výstup na cvičnou věž, stovky i štafety.

První máj oslavili některé studentky a studenti na Otevřeném akademickém mistrovství České republiky v požárním sportu 2024. To se koná ve dnech 1. a 2. května v Ostravě – Porubě v areálu HZS Moravskoslezského kraje. Během dvou dnů se studenti utkají ve dvou individuálních a dvou týmových disciplínách. Jednotlivce čeká výstup na cvičnou věž (ženy do 2. NP, muže do 4. NP) a běh na 100 m s překážkami, družstva se pak utkají ve štafetách 4 x 100 m s překážkami a svá klání završí ve čtvrtek požárními útoky.

Program úvodního dne byl opravdu nabitý. Vše odstartovalo slavnostním zahájením, jehož se zúčastnili doc. PaedDr. Jan Ondráček, Ph.D. (předseda České asociace akademických technických sportů), Ing. Josef Bělica, MBA (hejtman Moravskoslezského kraje), Mgr. Radek Káňa (náměstek ministra vnitra), plk. Ing. Jiří Němčík, MBA (náměstek pro integrovaný záchranný systém a operační řízení, HZS Moravskoslezského kraje) a doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. (proděkanka pro studium, Fakulta bezpečnostního inženýrství, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava).

Do závodění se jako první vrhly ženy, na něž čekal výstup do 2. NP cvičné věže. Nejrychleji od startu až do druhého patra cvičné věže vystoupala ve svém druhém pokusu Kateřina Borovičková (VŠB – TU Ostrava) v čase 7,76 s. Druhé místo si rovněž druhým pokusem a výsledným časem 7,84 s zajistila Lucie Ledvinová (ZČU Plzeň). Třetí příčku obsadila Martina Dvořáková (UP Olomouc), která hned napoprvé vystoupala na věž v čase 7,86 s.

Muži na cvičné věži stoupali až do 4. nadzemního podlaží. Vítězem se stal Vít Vymazal (SPŠ Hranice) ve skvělém čase 14,89 s. Na stříbrný stupínek dosáhl díky času 17,11 s Lukáš Bubeníček (VŠB – TU Ostrava). Bronz pak získal Adam Bělský (SPŠ chemická Pardubice) za čas 18,29 s.

V běhu na 100 metrů s překážkami opět začínaly ženy. Všechny tři závodnice na stupních vítězů vylepšily své výsledky ve svých druhých pokusech. První příčku vybojovala Vendula Jílková (SPŠ chemická Pardubice) v čase 16,94 s. Druhá byla Kateřina Borovičková s časem 17,15 s a na třetím místě doběhla v čase 17,21 s Kateřina Škalová (ZČU Plzeň).

Stovky v podání mužů měly obsazení stupňů vítězů složené čistě ze středoškoláků. Vítězem se stal díky času 16,25 s Mikuláš Vlčan (SPŠ Třebíč). Vít Vymazal bral stříbrnou medaili za čas 17,13 s a na bronzový stupínek dosáhl Adam Bělský časem 17,22 s.

Sváteční závodní den zakončila týmová soutěž ve štafetách 4 x 100 m s překážkami. V ženských týmech předvedly nejrychlejší štafetu (67,31 s) závodnice Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, druhé skončily studentky Západočeské univerzity v Plzni (67,77 s) a třetí příčku obsadily středoškolačky reprezentující Střední průmyslovou školu chemickou Pardubice (68,22 s). Mezi muži proběhli svými úseky v nejkratším čase (62,53 s) studenti Střední průmyslové školy chemické Pardubice, druhou příčku brali studenti Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (64,05 s) a na stupních vítězů je doplnili mladí hasiči ze Střední průmyslové školy Třebíč (64,50 s).

Druhý den bude Akademické mistrovství ČR v požárním sportu pokračovat královskou disciplínou – požárním útokem. O výsledcích vás budeme informovat.

Více fotografií naleznete na Facebooku AM ČR.